Wat is Biodanza?

Biodanza betekent letterlijk ‘levensdans’ waarin muziek, beweging, emoties en de groepsdynamica samenkomen. Het is door doctor Rolando Toro in de zestiger jaren ontwikkeld ter verbetering van je communicatie. Het vergroot de kwaliteit van je relaties en je gevoel voor ‘well being’ en geluk.


Wat gebeurt er in een sessie?

Een sessie duurt ongeveer 2 uur. Na een aantal actieve dansen gaan we rustigere oefeningen doen waardoor je helemaal ontspant. Je gaat jezelf en anderen anders ervaren, op een warme, vrolijke en relaxte manier. Je hoeft niet te denken, je hoeft geen pasjes te onthouden en het hoeft er niet mooi uit te zien. Je lichaam doet ’t werk! 


Waarom zou je komen?

• Om lekker te bewegen

• Om uit je ‘hoofd te zakken’ en meer te voelen

• Om tot rust te komen, met mooie muziek en makkelijke bewegingen

• Om je intuïtie te versterken ~ je lichaam weet het

• Om je gevoelens te ervaren

• Om te durven genieten, je lekker te voelen en blij te mogen zijn

• Om je te uiten!

• ….Voor wie?

Iedereen kan meedoen. Of je nou ‘dik’ bent of ‘dun’, jezelf lang of klein vindt en of jij nou in de twintig of in de tachtig bent. Zowel lenige en fitte mensen als mensen met een zwaarder en stijver lichaam doen Biodanza. Voor kinderen en tieners organiseren we specifieke lessen.Video, wat gebeurt er in een Biodanza sessie?

Deze video is in 2009 gemaakt toen Reinder in de Verenigde Staten Biodanzalessen gaf in Philadelphia, Chicago en Denver.


Meer achtergrondinformatie

Biodanza is dansen in het leven. Het is een systeem voor menselijke ontwikkeling dat in de jaren zestig gecreëerd werd door Rolando Toro Araneda uit Zuid Amerika.

 

Biodanza gebruikt muziek, beweging, expressie en een gevoel van saamhorigheid om onze potenties wakker te maken. Dit gebeurt door:

  • het creëren van unieke ervaringen die we vivencia’s noemen
  • werken met identiteit en regressie
  • opwekken van ons mogelijkheden door de vijf lijnen van vivencia, de thema’s die in Biodanza centraal staan.

 

Doel

Het doel van biodanza is om mensen terug te brengen naar een manier van leven waarin het leven zelf centraal staat.

Leven gaat voor het maken van winst, het milieu, illusies van succes en de vele andere levensvernielende afleidingen waar we in de 21ste eeuw mee te maken hebben.

Door jouw deelname aan biodanza (als docent, organisator of deelnemer) help je actief je eigen leven en dat van anderen positief te veranderen.

Daarvoor bedanken we je en daarmee delen we een gezamenlijk doel!

 

Waarom?

De meeste mensen leven tegenwoordig in de hoogste versnelling. Het zenuwstelsel is chronisch actief op een negatieve manier en krijgt zelden de kans om even bij te komen. Mensen zijn bijna voortdurend boos, vijandig, bezorgd of angstig. Of ze zijn depressief waarbij het zenuwstelsel wordt onderdrukt.

Het is duidelijk dat het ongezond is om zo te leven. Op de lange termijn leidt dat tot gezondheidsproblemen of ongelukkige, moeilijke levens.

 

Wat doet Biodanza?

Biodanza is een effectieve manier om weer in balans te komen. We beginnen een workshop met actieve oefeningen die onze vitaliteit en vreugde stimuleren. In de tweede helft worden de oefeningen rustiger zodat we ons lichaam kunnen ontspannen en nieuwe energie kunnen opdoen. Tijdens de workshop praten we niet, zodat ons hoofd even rust krijgt en we ons lichaam de kans geven om nieuwe positieve ervaringen op te doen.

 

Na een tijd op regelmatige basis deel te nemen in een biodanzagroep, zullen de meeste mensen merken dat hun leven op positieve wijze verandert. Zij krijgen meer zelfvertrouwen, voelen zich lekkerder in hun vel en zijn beter in staat liefdevolle relaties te onderhouden.

 

Biodanza gebruikt beweging, muziek en contact tussen mensen om dit te bereiken.

 

Vivencia – ontwaken van mogelijkheden

De mogelijkheden van de deelnemer worden wakker gemaakt in het groepsproces door het hier en nu intens te beleven. We noemen dat vivencia. Deze momenten van intensiteit kunnen op verschillende manieren worden ervaren: fysiek, emotioneel, in de beweging, verbonden met anderen in de groep of door het contact met de natuur.

 

Identiteit en regressie

Biodanza werkt met twee staten van zijn waartussen we pulseren. We werken met identiteit: het sterke, positieve gevoel dat jij jij bent. En met regressie waarin je oplost en opgenomen wordt in grotere groepen, anderen, natuur enzovoort. De pulsatie maakt dat over verloop van tijd je eigen identiteit groeit en sterker wordt.

 

Vijf lijnen van vivencia

Biodanza stimuleert vijf thema’s die in het leven van mensen belangrijk zijn. Dit zijn vitaliteit, seksualiteit, creativiteit, affectie en transcendentie. Deze noemen we de vijf lijnen van vivencia.

 

Vitaliteit is het leven met energie tegemoet treden en een goede balans vinden tussen actie en rust. Het is belangrijk om vitaal te zijn zodat we kunnen uitrijken naar wat we nodig hebben en verlangen in het leven.

 

Sensualiteit hoort bij ieder levensaspect, al wordt dat vaak onderkend. Een glimlach, een gebaar, een hand die zachtjes vastgehouden wordt of streelt. In biodanza wordt dit deel in het leven op zachte wijze herontdekt. Je vermogen tot intimiteit en sensualiteit zal substantieel toenemen. Seksualiteit begint bij het verlangen en plezier ontdekken en wakker maken in ons zelf.

 

We creëren een relatie, een moment, een toekomst. Creativiteit is hoe je leeft en leven creëert voor jezelf en anderen.

 

Als we anderen ontmoeten, hebben we de vaardigheid nodig om genegenheid te geven en te ontvangen. Empathie maakt dat we ons kunnen verplaatsen in een ander. Affectie is onze natuurlijk mogelijkheid tot liefhebben en genegenheid ervaren.

 

Transcendentie is het moment waarin je jezelf overstijgt en je verbindt met het grotere geheel. Het is openen naar het totale menselijk potentieel.

 

Door intensief te werken met vivencia, identiteit en regressie en de vijf lijnen van vivencia, krijg je toegang tot jouw persoonlijke mogelijkheden.